Grafika promująca wydarzenie „Promocja publikacji”. Po lewej stronie znajduje się zdjęcie książki „Smaki Puszczy Białej. Tradycyjna kuchnia kurpiowska” autorstwa Sylwii Słojkowskiej-Affelskiej i Haliny Witkowskiej. Po prawej stronie na czerwonym tle widnieje informacja: „PROMOCJA PUBLIKACJI Centrum Dziedzictwa Kulturowego, Pułtusk, ul. Rynek 13 28 października 2025 r., godz. 17:00”. Na dole umieszczono logotypy Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, organizatorów (Muzeum Regionalne w Pułtusku, Gmina Pułtusk, Stowarzyszenie Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna) oraz patronów medialnych.

Promocja Publikacji

Smaki Puszczy Białej. Tradycyjna kuchnia kurpiowska

Muzeum Regionalne w Pułtusku serdecznie zaprasza na wydarzenie podsumowujące projekt „Smaki Puszczy Białej – tradycyjna kuchnia kurpiowska”, realizowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

28 października 2025 r. (wtorek)
Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku, ul. Rynek 13

Warsztaty kulinarne, godz. 13:30–16:00

W pierwszej części dnia zapraszamy na warsztaty kulinarne inspirowane tradycjami Kurpi z Puszczy Białej, podczas których uczestnicy będą mieli okazję poznać dawne receptury, techniki przygotowywania potraw oraz ich symbolikę w kulturze regionu.
Warsztaty poprowadzi współautorka publikacji – Halina Witkowska Prezes Stowarzyszenia „Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna”. Na uczestników czeka wspólne gotowanie, degustacja oraz rozmowy o dziedzictwie kulinarnym północnego Mazowsza.

Spotkanie promocyjne publikacji „Smaki Puszczy Białej, godz. 17:00

Druga część wydarzenia poświęcona będzie prezentacji efektów projektu i nowej publikacji poświęconej tradycyjnej kuchni kurpiowskiej. W programie spotkania:
– wystąpienie redaktora naukowego publikacji dr. hab. Radosława Lolo, prof. AFiB Vistula,
– wystąpienia autorek Sylwii Słojkowskiej-Affelskiej i Haliny Witkowskiej,
– degustacja tradycyjnych potraw kurpiowskich, przygotowanych według dawnych receptur.

Grafika promująca wydarzenie „Promocja publikacji”. W górnej części znajduje się zdjęcie książki „Smaki Puszczy Białej. Tradycyjna kuchnia kurpiowska” autorstwa Sylwii Słojkowskiej-Affelskiej i Haliny Witkowskiej. Poniżej na czerwonym tle widnieje informacja:
„PROMOCJA PUBLIKACJI
Centrum Dziedzictwa Kulturowego, Pułtusk, ul. Rynek 13
28 października 2025 r., godz. 17:00”.
Na dole umieszczono logotypy Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, organizatorów (Muzeum Regionalne w Pułtusku, Gmina Pułtusk, Stowarzyszenie Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna) oraz patronów medialnych.