
Promocja Publikacji
Smaki Puszczy Białej. Tradycyjna kuchnia kurpiowska
Muzeum Regionalne w Pułtusku serdecznie zaprasza na wydarzenie podsumowujące projekt „Smaki Puszczy Białej – tradycyjna kuchnia kurpiowska”, realizowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
28 października 2025 r. (wtorek)
Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku, ul. Rynek 13
Warsztaty kulinarne, godz. 13:30–16:00
W pierwszej części dnia zapraszamy na warsztaty kulinarne inspirowane tradycjami Kurpi z Puszczy Białej, podczas których uczestnicy będą mieli okazję poznać dawne receptury, techniki przygotowywania potraw oraz ich symbolikę w kulturze regionu.
Warsztaty poprowadzi współautorka publikacji – Halina Witkowska Prezes Stowarzyszenia „Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna”. Na uczestników czeka wspólne gotowanie, degustacja oraz rozmowy o dziedzictwie kulinarnym północnego Mazowsza.
Spotkanie promocyjne publikacji „Smaki Puszczy Białej„, godz. 17:00
Druga część wydarzenia poświęcona będzie prezentacji efektów projektu i nowej publikacji poświęconej tradycyjnej kuchni kurpiowskiej. W programie spotkania:
– wystąpienie redaktora naukowego publikacji dr. hab. Radosława Lolo, prof. AFiB Vistula,
– wystąpienia autorek Sylwii Słojkowskiej-Affelskiej i Haliny Witkowskiej,
– degustacja tradycyjnych potraw kurpiowskich, przygotowanych według dawnych receptur.
